NYLON

Een sterke vezel die niet kreukt

De kracht van nylon en gerecycled nylon: een duurzame keuze

In het rijtje van synthetische textielen staat ook nylon. Deze stof wordt ook wel polyamide genoemd en vind je vooral terug in jassen, bodywarmers, sportkleding, ondergoed en badkleding, Benieuwd naar de eigenschappen en voordelen van dit veelzijdige materiaal? Lees dan snel verder.

Wat is nylon?

Nylon is een synthetisch materiaal dat in de jaren '30 van de vorige eeuw is uitgevonden. In eerste instantie werd het ontwikkeld als alternatief voor zijden parachutes van soldaten, omdat de grondstoffen voor de productie schaars waren. Later werd nylon steeds vaker verwerkt in kleding, waaronder in kousen, panty’s, jassen, leggings en ondergoed. Bij deze items wordt nylon vaak gecombineerd met andere stoffen, waaronder viscose, polyester, polyamide, elastaan of acryl.

Eigenschappen van nylon: sterk, licht en kreukvrij

Een van de redenen waarom nylon zo populair is voor de productie van kleding, is de sterkte van de vezel. Daarnaast is het licht, kreukt het niet en zal het zijn kleur niet snel verliezen. En omdat nylon waterafstotend is, neemt nylon kleding weinig vocht op en droogt het snel. 

De duurzamere versie: gerecycled nylon

De afgelopen jaren worden er steeds meer textielsoorten gerecycled, waaronder ook nylon. Gerecycled nylon wordt gemaakt van afvalmaterialen, zoals visnetten, tapijten en textielresten. Dit is een goede ontwikkeling, aangezien er voor het hergebruiken van stoffen voor nieuwe kleding een stuk minder grondstoffen nodig zijn. Wil je je garderobe verduurzamen? Kies dan voor de gerecyclede variant van deze stof.

Nylon wassen? Lees dan deze tips

Je nylon kleding blijft het mooist wanneer je het wast op een lage temperatuur. Bij voorkeur op 30 graden. Omdat nylon heel hittegevoelig is, kun je het alleen strijken op de laagste stand. Het allerbeste is om een theedoek op je nylon kleding te leggen en daar overheen te strijken. Zo weet je zeker dat je de stof niet verbrandt. 

WASSEN

Was nylon op 30 graden op een synthetisch- of fijnwasprogramma, bij voorkeur binnenstebuiten. Gebruik geen wasverzachter, maar voeg witte natuurazijn toe om kleuren mooi en fris te houden.

DROGEN

Rol nylon kleding in een handdoek om vocht te absorberen en hang het uit. Toch de droger gebruiken? Kies dan een programma met lage temperatuur.

STRIJKEN

Strijk nylon binnenstebuiten op een lage tot middelhoge temperatuur. Plaats een natte theedoek tussen het strijkijzer en de stof ter bescherming.

VLEKKEN

Breng vloeibaar wasmiddel op de vlek aan en was het vervolgens met de hand of in de machine.