Polyester

POLYESTER

Het materiaal voor een kleurrijk gevulde kledingkast

Polyester: een veelzijdig en duurzaam materiaal 

Polyester vormt de basis voor veel soorten textielen. Polyester is veelzijdig, goed bestand tegen slijtage en gaat hierdoor lang mee. Lees hier meer over polyester en ontdek hoe het zich heeft ontwikkeld tot een van de meest gebruikte textielsoorten wereldwijd.

Wat is polyester? 

Polyester is een synthetische vezel die gemaakt wordt uit aardolie en aardgas. Van polyester kunnen zowel harde kunststoffen als zachte kunststoffen, zoals garen, geproduceerd worden. Die laatste worden sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw veel gebruikt voor textieltoepassingen (vaak in combinatie met katoen).

Eigenschappen van polyester stof

Polyester heeft sterke en veelzijdige eigenschappen. Polyester als stof is vormvast, waardoor het niet snel krimpt of kreukt. Daarnaast is het licht, voelt het zacht aan en is het makkelijk te onderhouden. Polyester is kleur vast, wat betekent dat het na vele keren wassen nog steeds een heldere kleur heeft. Dit maakt polyester als stof heel geschikt voor kleding. 

De opkomst van gerecycled polyester 

Naast traditioneel polyester wordt er ook veel kleding gemaakt van gerecycled polyester. Omdat polyester vaak hergebruikt kan worden, kun je het telkens opnieuw gebruiken voor de productie van kledingstukken. Hiermee bespaar je niet alleen grondstoffen, maar verminder je ook de hoeveelheid afval en broeikasgassen die vrij komen bij de productie van polyester. Om deze reden is gerecycled polyester een duurzame keuze.

Polyester wassen: onderhoud en tips 

Polyester kleding kun je zowel op 30 als 40 graden wassen op een normaal wasprogramma. Omdat het een sterk en vormvast materiaal is, vereist het eigenlijk geen extra zorg of speciaal wasmiddel. Bovendien droogt het snel en blijft het kreukvrij, zeker wanneer je kleding van polyester na het wassen ophangt. Wil je je kleding toch in de droger doen? Kies dan een lage temperatuur.

 

WASSEN

Was polyester kleding de eerste keren niet hoger dan 30 graden op een normaal wasprogramma. Was het daarna op maximaal 40 graden. Omdat het een sterk en vormvast materiaal is, vereist het eigenlijk geen extra zorg of speciaal wasmiddel.

DROGEN

Polyester droogt snel en komt vaak kreukvrij uit de wasmachine, zeker wanneer je kleding van polyester na het wassen ophangt. Wil je je kleding toch in de droger doen? Kies dan voor een lage temperatuur.

STRIJKEN

Als polyester te heet wordt, gaat het glimmen en kan het zelfs smelten. Strijk polyester daarom altijd op lage temperatuur.

VLEKKEN

De stof polyester stoot gemakkelijk vuil af. Vlekken verwijder je eenvoudig in de wasmachine met wasmiddel.