ELASTAAN

Zorgt voor rekbaarheid en draagcomfort

Elastaan: de rek in je garderobe

Elastaan, ook wel bekend onder de merknaam Lycra, is een onmisbaar materiaal in onze garderobes geworden. Je vindt het terug in jeans, sportkleding, sokken, badkleding en nog veel meer items. Maar wat maakt elastaan zo speciaal? En waarom wordt het gebruikt voor nagenoeg elk kledingstuk? Hier lees je alles over elastaan, de voordelen en hoe je kleding van elastaan het beste onderhoudt. 

Wat is elastaan?

Elastaan is een synthetische vezel die bekend staat om zijn elasticiteit. Het wordt vaak toegevoegd aan textiel om kledingstukken comfortabeler te maken, beter te laten passen en meer bewegingsvrijheid bieden. De eigenschappen van elastaan lijken dan ook op die van polyester, polyamide (nylon) en acryl. Zelfs een klein percentage elastaan of een van de andere kunstmatige stoffen kan een groot verschil maken in de rekbaarheid van een kledingstuk.

Voordelen van de stof elastaan

Het grootste voordeel van elastaan is dat het meerekt, zonder de originele vorm te verliezen. Dankzij elastaan wordt een spijkerbroek stretchy, kun je goed bewegen in een sportshirt en vormt een jurk mooi naar je lichaam zonder te knellen. Elastaan is zo flexibel, dat het tot wel 5 keer kan uitrekken, zonder dat de spanning verdwijnt. Dit maakt het ideaal voor kledingstukken waarin je veel wil bewegen. Daarnaast is elastaan goed bestand tegen zweet, oliën en vaak wassen, waardoor het lang mee gaat.

  • Flexibiliteit: Elastaan kan tot vijf keer zijn oorspronkelijke lengte uitrekken en keert terug naar zijn originele vorm zodra de spanning verdwijnt. Dit maakt het ideaal voor sportkleding, ondergoed, en strakke kleding.
  • Duurzaamheid: Kleding met elastaan is niet alleen flexibel, maar ook duurzaam. Het is bestand tegen zweet, oliën en herhaaldelijk wassen zonder te beschadigen.
  • Comfort: Door de rekbaarheid past kleding met elastaan zich aan je lichaam aan, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm zonder te knellen.

Tips voor het wassen van elastaan

Was kleding met elastaan op maximaal 30 graden. Hiermee voorkom je dat de synthetische vezels afbreken, waardoor je kleding krimpt. Gebruik bij voorkeur waspoeder in plaats van wasmiddel. Doe elastaan ook niet in de droger, maar hang het uit over een wasrek. Strijken kun je beter niet doen, maar hoeft vaak ook niet gezien de kreukvrije eigenschap van elastaan. Gebruik deze tips bij het wassen en onderhouden om extra lang plezier te hebben van je kleding.

WASSEN

Was elastaan op een mild programma, op maximaal 30 graden. Gebruik wasmiddel zonder bleekmiddel of waspoeder, en vermijd wasverzachters.

DROGEN

Hang elastaan kledingstukken (binnenste) uit om te drogen, binnenstebuiten. Vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen en doe het nooit in de droger.

STRIJKEN

Strijken kun je beter niet doen, maar als je dit doet, gebruik dan een strijkdoek en zet het strijkijzer op een lage temperatuur.

VLEKKEN

Behandel vlekken direct met mild wasmiddel en water. Spoel grondig uit en was je kleding volgens het waslabel.