Jeans inkorten: Maak je spijkerbroek korter in 4 stappen

Is jouw spijkerbroek te lang? Of wil je van jeans een cropped spijkerbroek maken? Kort je jeans dan zelf in! Een jeans inkorten is makkelijk zelf te doen. Maar hoe doe je dat mooi en netjes? In deze blog vind je een handig stappenplan en een video waarin we je precies uitleggen hoe je een broek korter maakt met behoud van de originele zoom. Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder, pak je spijkerbroek erbij en ga aan de slag!

STAP 1: Verzamel de materialen

Voordat je begint, is het handig om alvast alle nodige materialen te verzamelen. Naast de spijkerbroek die je wilt korten, heb je spelden, een meetlint, garen en een stofschaar nodig. Daarnaast heb je natuurlijk een naaimachine nodig.

STAP 2: Bepaal de gewenste lengte

Nadat je alle materialen verzameld hebt, pas je de spijkerbroek en vouw je de stof naar buiten tot de gewenste lengte en speld je het vast. De lengte van de vouw is de helft van het aantal centimeters waarmee je je broek wil inkorten. Bijvoorbeeld: wanneer je de jeans 6 centimeter korter wil maken, moet de lengte van de vouw 3 centimeter zijn. Dit hele stuk ga je er straks namelijk afknippen. 

Doe daarna hetzelfde met de andere broekspijp. Controleer tot slot of de vouw op beide broekspijpen op dezelfde plek zit en de zoom recht ligt. 

STAP 3: Stik de vouw

Als je de jeans op de juiste lengte hebt gespeld, beginnen we met het naaiwerk. Stel de naaimachine in op een rechte steek en kies garen in een kleur die bij je spijkerbroek passen. Leg je spijkerbroek onder de naaimachine en start met stikken bij de zijnaad van het binnenbeen. Let op: stik vlak langs het randje, maar niet erop. Werk naar de buitenkant toe, draai de broekspijp vervolgens en doe vervolgens hetzelfde aan de andere kant. Probeer zo dicht mogelijk bij de rand te naaien, dan krijg je het mooiste resultaat. 

STAP 4: Knip de overtollige stof af

Nadat je de vouw op beide broekspijpen vast hebt gestikt, pas je de jeans. Check of de lengte gelijk is en of je tevreden bent. Pas daarna knip je de overtollige stof af. Vergeet ook niet de losse draadjes weg te halen en strijk eventuele kreuken weg met het strijkijzer. Nu is jouw nieuwe spijkerbroek klaar om opnieuw met plezier gedragen te worden!

Jeans inkorten met behoud van de zoom

Als je je spijkerbroek in wil korten, is het het mooiste om de originele zoom te behouden. Het is namelijk erg lastig om zelf een zoom te maken. Bovendien hebben de meeste jeans een zoom met een washed look, waardoor ze er een beetje gedragen en casual uitzien. En dat wil je natuurlijk zo houden. Met dit stappenplan lukt dat en is je spijkerbroek weer klaar om te dragen.

Meer tips voor het repareren, vermaken en wassen van je kleding?

Naast het korter maken van spijkerbroeken vind je op onze inspiratiepagina nog veel meer tips om jouw kleding in topconditie te houden. Bekijk hier alle blogs en laat je inspireren door onze adviezen en tips.