VISCOSE

Een zachte, comfortabele en luchtige stof

Ontdek EcoVero: de duurzame keuze voor jouw garderobe

Als je bezig bent met het verduurzamen van je garderobe, heb je vast gelezen over viscose en EcoVero viscose. In deze blog vertellen we je wat viscose voor soort textiel is, wat de eigenschappen zijn en waarom EcoVero viscose in opkomst is. Lees snel verder en ontdek alles over deze materialen.

Wat is viscose?

Viscose (ook wel rayon genoemd) is een semi-synthetische vezel gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals houtvezels, houtpulp, bamboe of katoen. Om van viscose textiel te maken, worden de natuurlijke grondstoffen omgezet tot vloeistof, chemisch behandeld en vermengd. Zo worden de vezels omgetoverd tot draden, die de basis vormen voor textiel. 

Eigenschappen van viscose

Viscose staat bekend als een zachte, comfortabele stof die net zo luchtig aanvoelt als katoen. Het zal je dan ook niet verbazen dat viscose veel gebruikt wordt voor zomerkleding. De ademende eigenschap maakt het ideaal voor warme zomerdagen. Daarnaast is viscose ook een beetje glanzend, zoals zijde, waardoor het je kleding een luxe uitstraling geeft.

De opkomst van EcoVero viscose

EcoVero viscose is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele viscose en wordt gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Bij de productie van ecovero viscose worden meer lokale grondstoffen gebruikt dan bij gewoon viscose. Dit scheelt een hoop CO2-uitstoot bij het transport. Daarnaast worden bijna alle chemische stoffen hergebruikt die nodig zijn om van de grondstoffen pulp te maken en wordt er geen chloor gebruikt bij het bleken van de pulp. Tot slot gebruikt het bedrijf gemiddeld zo’n 50% minder water en energie dan bedrijven die traditionele viscose produceren.

Verduurzaam je garderobe met ecovero viscose

Wil je je garderobe een duurzame upgrade geven? Kies dan voor EcoVero viscose. Deze variant biedt je hetzelfde comfort, maar dan in een milieuvriendelijk jasje. Draagt dus net zo goed, maar voelt nog beter!

Viscose wassen, drogen en strijken: handige tips

Viscose kledingstukken zijn heerlijk zacht en comfortabel, maar vereisen wel wat aandacht bij het wassen, drogen en strijken. Zo kun je het beste een mild wasprogramma selecteren en je wasmachine instellen op een lage temperatuur (maximaal 40 graden). Laat je kleding na het wassen liggend drogen om vervorming te voorkomen, of hang het uit. Omdat viscose snel kreukt, is de kans groot dat je het na het drogen nog moet strijken. Gebruik hiervoor de middelste stand, doe je kleding binnenstebuiten en gebruik een strijkdoek of theedoek. Zo voorkom je dat het krimpt en de kleur vervaagt. 

WASSEN

Was viscose kleding op een fijnwasprogramma, bij voorkeur op 30 graden. Handwas met een neutraal wasmiddel is ook mogelijk.

DROGEN

 Laat viscose kleding plat drogen of hang het op een hanger in de schaduw. Rol handgewassen viscose voorzichtig in een handdoek om overtollig water te absorberen.

STRIJKEN

Strijk viscose aan de binnenkant op een lage temperatuur als de stof nog vochtig is. Je maakt viscose het makkelijkst kreukvrij met een stoomapparaat.

VLEKKEN

Polyester is een stof die gemakkelijk vuil afstoot. Vlekken kunnen verwijderd worden in de wasmachine met wasmiddel.