MOTTENGAATJES: HOE TE HERKENNEN EN WAT ERAAN TE DOEN?

Last van kledingmotten? In dit blog leer je de signalen om ze te herkennen, ontdek je hoe je ze voorkomt met cederhout en vind je tips voor de bestrijding.

Mottengaatjes in kleding herkennen en voorkomen

Heb je onverklaarbare gaatjes in je kleding? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van kledingmotten. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om motten te bestrijden, zoals met cederhout. Hier lees je hoe je mottengaatjes herkent en voorkomt.

Wat zijn kledingmotten?

Kledingmotten, ook wel kleermotten genoemd, zijn kleine nachtvlinders die via openstaande ramen en deuren binnen vliegen. Eenmaal binnen zoeken ze textiel waar ze hun eitjes op kunnen leggen. Dit doen ze het liefst op een donkere, rustige plek, zoals in je kledingkast. Natuurlijke textielen, zoals wol, zijde, kasjmier en linnen zijn favoriet. De larven die uit de eitjes komen voeden zich namelijk met de vezels uit deze stoffen. Zo ontstaan er kleine gaatjes in je kleding.

Hoe herken je mottengaatjes in kleding?

Soms is het lastig om te bepalen of de gaatjes in je kleding veroorzaakt zijn door motten, of door iets anders. Twijfel je of je last hebt van motten? Check dan de volgende signalen: 

  • de gaatjes hebben een onregelmatige vorm;
  • meestal zijn er meerdere gaatjes op een plek;
  • er zit een dunne, webachtige laag op je kleding;
  • er zitten kleine, pluizige balletjes op je kleding.

Motten bestrijden? Dat doe je met cederhout

Cederhout is een eenvoudige en natuurlijke manier om motten te bestrijden. De beestjes houden niet van deze geur en zullen daarom snel verdwijnen wanneer je blokjes cederhout in je kast legt. Vergeet niet om de blokjes af en toe op te schuren, zodat de geur goed aanwezig blijft.


Heb jij last van motten? Of wil je jouw kleding preventief beschermen tegen deze nachtvlinders? Bij OPEN32 verkopen we cederhouten ringen voor in je kledingkast. Bestel ze hier!


3 tips om motten en mottengaatjes te voorkomen

Naast cederhout zijn er nog meer manieren om motten buiten de deur van je kledingkast te houden. Hieronder vind je onze beste tips.

Houd je kledingkast schoon
Motten komen op viezigheid af. Zorg daarom dat je kledingkast stofvrij blijft door er regelmatig een schoonmaakdoek door te halen. Draag je sommige items een tijdje niet? Doe ze dan in een afgesloten bak of kledingopberger. Zo voorkom je dat de motten je kleding aantasten.

Lees ook: wastips per materiaalsoort


Zet je kastdeuren open
Motten houden niet van licht en onrust. Door af en toe je kastdeuren open te zetten en zonlicht in je kast te laten komen, maak je deze plek minder aantrekkelijk voor ze. 


De wasmachine, vriezer of zon 
Zitten er al gaatjes in je kleding? Dan is het belangrijk om verdere verspreiding van larven te voorkomen. Was je kleding op 60 graden, hang het in de zon of doe het vier dagen in de diepvries.