LINNEN

De stof die je in de zomer koel houd

Linnen: een slimme keuze voor je garderobe

Houd je van duurzame, chique en luchtige stoffen? Dan is linnen een goede keuze voor jou! Dit natuurlijke materiaal heeft een rijke geschiedenis en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor de productie van zomerkleding. Benieuwd wat linnen kleding zo bijzonder maakt? Lees dan snel verder.

Wat is linnen?

Linnen is een textiel gemaakt van vlas. Vlas is een plant die al meer dan 6.000 jaar geteeld wordt voor de productie van linnen. Na het oogsten worden de planten geroot en de vezels gescheiden en gekamd. Deze vezels worden vervolgens gesponnen tot garen en geweven tot stof. 

Wat maakt linnen duurzaam?

Linnen is een duurzame stof omdat het gemaakt wordt van planten en voor het productieproces relatief weinig water nodig is. Ook wordt linnen amper bewerkt met chemicaliën en is het biologisch afbreekbaar.

Eigenschappen van linnen: ademend, casual en sterk

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van linnen is het ademend vermogen. Hierdoor houdt het je lichaam in de zomer koel, en in de winter warm. Linnen heeft een textuur die heel natuurlijk kreukt. Dit maakt linnen kleding zowel casual als elegant. Daarnaast wordt het sterker en zachter naarmate het vaker gewassen wordt, waardoor het nog comfortabeler wordt om te dragen.

Tips voor het wassen, strijken en onderhouden van linnen

Linnen kun je het beste op maximaal 30 graden wassen. Is je kledingstuk heel vuil? Doe het dan op 40 graden op een zacht wasprogramma, of maak zelf een sopje waarin je het laat weken. Was het altijd met vergelijkbare kleuren en voeg eventueel een scheutje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de stof de kleur goed behoudt. Doe linnen kleding niet in de droger, maar laat het aan de lucht drogen. Linnen kreukt heel erg, dus strijken is geen overbodige luxe. Doe dit wanneer je kleding nog vochtig is en zet het strijkijzer op de hoogste stand met stoom. Een stoomapparaat werkt ook goed. 

 

WASSEN

Was de eerste wasbeurten niet hoger dan 30 graden, daarna maximaal op 40 graden.

DROGEN

Droog linnen bij voorkeur liggend op een droogrek en trek het voor je het ophangt voorzichtig in model.

STRIJKEN

Strijk linnen wanneer het nog vochtig is. Doe dit op een hoge temperatuur en met stoom voor het beste resultaat.

VLEKKEN

Behandel hardnekkige vlekken met borax of laat het een nacht weken in een sopje. Doe het daarna in de wasmachine.