WOL

De warme wereld van wol

De warme wereld van wol: van alpaca tot merino

Wol is een tijdloos materiaal dat al generaties lang geliefd is in de mode. Het houdt je niet alleen warm, maar heeft ook een natuurlijke charme en gaat jarenlang mee. Maar wist je dat er diverse soorten wol zijn, die stuk voor stuk unieke eigenschappen hebben? In deze blog duiken we in de wereld van wol: van alpaca tot merino en mohair. 

Alpaca wol: zacht en hypoallergeen

Alpaca wol komt van, je raadt het al, alpaca’s. Deze dieren leven voornamelijk in het Andes-gebergte in Zuid-Amerika en worden speciaal gehouden voor hun wol. Na het scheren wordt de Alpaca wol schoongemaakt, uitgekamd en gesponnen tot draden. Vervolgens worden de draden geverfd en gebruikt voor de productie van onder andere truien, poncho’s, mutsen en sokken. Alpaca wol is bijzonder zacht, waterafstotend en houdt warmte goed vast. Daarnaast staat het bekend als hypoallergene stof, wat betekent dat de kans op allergische reacties of irritatie heel klein is. Dit maakt alpaca wol een hele fijne stof om te dragen.

Merino wol: de allrounder voor je garderobe

Merino wol wordt gemaakt van de vacht van het merinoschaap. Het is vooral populair vanwege de zachtheid en ademende eigenschap. Merinowol is temperatuurregelend, waardoor het je in de zomer koel houdt en in de winter warm. Deze wolsoort wordt vooral gebruikt voor leggings, thermo shirts, ondergoed en sokken.

Mohair wol: glanzend en sterk

Het luxe mohair wol staat bekend om zijn glanzende en sterke eigenschappen. Het wordt gemaakt van de vacht van de angorageit, die oorspronkelijk uit Angora vallei in Turkije komt. Mohair wol glanst als zijde en neemt kleur goed op. Het is een lichte wolsoort die net als Merino de temperatuur van je lichaam kan reguleren. Dit maakt Merino kleding ideaal voor alle seizoenen. 

Tips voor het wassen en onderhouden van wol

De beste tip voor het wassen van wol is om het zo min mogelijk te doen. Wol is van zichzelf water- en vuilafstotend, waardoor het niet snel vies wordt. Je wollen kleding uithangen in de buitenlucht doet vaak al wonderen. Wil je wol wassen? Doe dat dan op een wolwasprogramma en op maximaal 30 graden. Laat je wollen item na het wassen liggend drogen. Zo behoudt het zijn vorm en blijft het lang mooi. 

 

WASSEN

Was wol op een speciaal wolwasprogramma met wolwasmiddel of doe het met de hand. Centrifugeer op lage toeren en vermijd temperaturen boven de 30 graden.

DROGEN

Droog wol nooit in de droger, maar leg het plat op een handdoek om de vorm te behouden.

 

STRIJKEN

Strijk wol voorzichtig met een doek tussen de stof en het strijkijzer om schade te voorkomen. Gebruik een lage temperatuur en maak cirkelende bewegingen over kreukels.

VLEKKEN

Spoel wolvlekken met koud of lauw water en dep indien nodig met wolwasmiddel.