ZO STRIJK JE EEN BLOUSE

Strijken is typisch zo’n taak waar je vaak geen zin in hebt, maar waarvan je achteraf blij bent dat je het hebt gedaan. Een shirt of overhemd ziet er tenslotte een stuk mooier uit wanneer het kreukvrij is. Om jou te helpen efficiënt en goed te strijken, hebben we onze beste tips verzameld. Bekijk het stappenplan en de video en ontdek hoe jij deze klus snel en eenvoudig klaart!

STAP 1: Bepaal de tempratuur

Check het waslabel van jouw kledingstuk voordat je begint. Hierop staat of je het item mag strijken, en zo ja, hoe heet je het strijkijzer mag zetten. Linnen kun je bijvoorbeeld het beste strijken op een hoge temperatuur met stoom, terwijl je polyester beter op een lagere temperatuur kunt strijken. De meeste strijkijzers kun je instellen op de materiaalsoort en passen daar de geschikte temperatuur automatisch op aan.

Heb je twijfels over welke temperatuur het meest geschikt is? Op deze pagina’s vind je informatie over verschillende materialen en hoe je deze het beste behandelt en strijkt. 

STAP 2: Maak het overhemd nat

Voor het beste strijkresultaat maak je het overhemd eerst licht vochtig. Start vervolgens met het strijken van de kraag. Maak de knoopjes van de manchetten los zodat je de uiteinden van de mouwen open kunt vouwen. Strijk met de punt van de strijkbout aan de binnenkant langs de manchetten om ze mooi glad te strijken.

STAP 3: Strijk de rug

Nadat je de kraag en manchetten gestreken hebt, strijk je de rug glad. Begin met de hoeken, die je op de punt van de strijkplank legt. Verplaats je blouse vervolgens naar het midden van de strijkplank en strijk de rest van de rug. Beweeg het strijkijzer van boven naar beneden voor het beste resultaat. Is je strijkplank niet breed genoeg om het in één keer te strijken? Doe het dan in twee delen. 

STAP 4: Maak de voorkant kreukvrij

Draai je blouse om, met het bovenste gedeelte op de punt van de strijkplank. Strijk de voorkant glad en gebruik de punt van het strijkijzer om de stof tussen en rondom de knoopjes kreukvrij te maken.

 

STAP 5: Strijk de mouwen

In de laatste stap strijk je de mouwen van je blouse. Leg ze in de lengte van de strijkplank en strijk van de schouder naar het uiteinde van de mouw. Draai de mouw om en herhaal dit. Doe vervolgens hetzelfde met de andere mouw en jouw blouse is klaar en kreukvrij!

 

Meer tips voor het verzorgen, onderhouden en repareren van je kleding? 

Naast strijktips vind je op onze inspiratiepagina nog veel meer blogs waarin je leert om jouw kleding in topconditie te houden.
Bekijk hier alle blogs en laat je inspireren door onze adviezen en tips.