WASSEN VAN MATERIALEN

Zorg voor jouw kledingstukken betekent zorg voor het milieu. Het is de beste manier om de levensduur van jouw kleding te verlengen. De duurzaamste kledingstukken zijn de items die je zorgvuldig onderhoudt door ze op de juiste manier te wassen en te drogen. Deze pagina is gemaakt om jou te helpen de levensduur van jouw kleding te verlengen en de milieu-impact van zorgprocessen te verminderen. Door deze pagina te volgen kun je de slijtage van jouw kleding verminderen, netals de hoeveelheid water en energie die je verbruikt bij het wassen, drogen en verzorgen van jouw kleding.

HOE POLYESTER WASSEN?

Wassen: Zoals bij vrijwel alle textiel, is het verstandig om polyester binnenstebuiten te wassen. Hierdoor voorkom je dat er stofbollen ontstaan op het kledingstuk. Het beste is om polyester niet heel warm te wassen, dan raakt het sneller uit model. Was polyester op maximaal 40 graden en bij voorkeur op 30 graden. Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket.

Drogen: Daarnaast is polyester een stof die erg snel droogt, dus je kan het buiten aan de waslijn hangen. Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Haal polyester kledingstukken direct uit de wasmachine, dan voorkom je dat het gaat kreuken.

Strijken: Als je polyerster kledingstukken direct uit de wasmachine halt en aan de lucht laat drogen is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk niet goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.

Vlekken: Omdat polyester vettig vuil aantrekt, is het verstandig om bij eventuele vetvlekken een voorbehandeling te doen met een vlekverwijderaar. Vervolgens kan het textiel worden gewassen.

 

HOE KATOEN WASSEN?

Wassen: was de eerste wasbeurt niet hoger dan 30 graden, daarna maximaal op 40 graden. Tip: voeg een klein scheutje natuurazijn (1dl) toe aan de was voor optimaal kleurbehoud. lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket.

Drogen: Droog katoen bij voorkeur binnenstebuiten liggend op een droogrek met indirect zonlicht. Als de droger je voorkeur heeft doe het kledingstuk dan binnenstebuiten in de droger op een lage temperatuur. 

Strijken: Katoen heeft een lage elasticiteit en kreukt daarom snel. Strijk kledingstukken van 100% katoen binnenstebuiten op maximaal 200 graden. Indien het katoenmix is strijk het dan op maximaal 110 graden.  

Vlekken: Katoen kan behandeld worden met specifieke vlekkenverwijderaar die rechtstreeks op de vlek aangebracht wordt. Laat niet lang in de week liggen. Spoel handmatig uit en was vervolgens volgens de voorgeschreven wasvoorschriften. 

 

HOE VISCOSE WASSEN?

Wassen: Viscose kleding kun je in principe gewoon op een lage temperatuur in de wasmachine wassen. Maar lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket. Viscose is namelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Over het algemeen geeft het wasvoorschrift van viscose kleding vaak aan dat je het betreffende kledingstuk op 30 graden kunt wassen. Ook handwas is mogelijk. Je kunt je viscose kleding het best op een fijnwasprogramma wassen, zoals een wol- of zijde wasprogramma. Gebruik altijd een neutraal wasmiddel (zonder bleek) om het materiaal mooi te houden.

Drogen: Viscose kun je het best niet in de droger doen. De kans is namelijk groot dat je favoriete kledingstuk van viscose gaat krimpen in de droger. Je kunt viscose kleren het beste liggend laten drogen. Of hang het kledingstuk op een hanger en laat in de buitenlucht drogen. Als je viscose in de buitenlucht laat drogen, moet je er natuurlijk wel op letten dat je het kledingstuk niet in de zon hangt. Viscose is namelijk gevoelig voor direct zonlicht.

Heb je viscose met de hand gewassen? Wring je kledingstuk dan nooit uit, want dan beschadig je de gevoelige viscose stof. Je kunt het item beter strak in een handdoek oprollen om het water er zo uit te krijgen. Laat het kledingstuk vervolgens drogen, zoals hierboven beschreven.

Strijken: Viscose is gevoelig voor kreuken en krimpen. Ga je viscose strijken? Dan krijgt je viscose kleding weer de oorspronkelijke vorm terug. kunt dit het beste doen als de stof nog een beetje vochtig is. Stel de temperatuur van het strijkijzer niet op een te hoge stand in. Strijk je viscose kleding aan de binnenkant. De stof kan hierdoor gaan glimmen. Ook is het mogelijk dat er een waas over je kleding komt te liggen. Als je een stoomapparaat hebt is dit bij viscose aan te raden.

Extra tip: je kunt altijd een theedoek tussen het strijkijzer en de kleding leggen om de stof extra te beschermen.

Vlekken: Katoen kan behandeld worden met specifieke vlekkenverwijderaar die rechtstreeks op de vlek aangebracht wordt. Laat niet lang in de week liggen. Spoel handmatig uit en was vervolgens volgens de voorgeschreven wasvoorschriften. 

 

HOE POLYAMIDE/NYLON WASSEN?

Wassen: Polyamide/nylon kan tot 40 graden in de wasmachine worden gewassen op het synthetische of fijne wasprogramma. Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen.

Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter zorgt voor een vetlaag op je kleding die zacht aanvoelt, maar het vezel zelf wordt er niet zachter van. De travelstof gaat als het ware dichtzitten en wordt aangetast. Als gevolg wordt het minder rekbaar, gaat het minder ademen en sneller slijten. Gebruik in plaats witte natuurazijn om de kleuren lekker fris te houden. 

Drogen: Polyamide/Nylon in de droogtrommel is niet nodig, omdat nylon van zichzelf zeer snel droogt. Je kunt het item handmatig drogen door het item in een handdoek te rollen. Zo verwijder je het resterende vocht en kun je het daarna uitgerold weer uithangen. Hang Polyamide aan knijpers om afdrukken te voorkomen. Wil je het toch sneller drogen doe dit dan op een lage tempratuur in de droogtommel.

Strijken: gebruik je een lage tot middelhoge temperatuur en vermijd je direct contact met het strijkijzer. Gebruik een natte theedoek als extra bescherming en strijk het kledingstuk binnenstebuiten.

Vlekken: Gebruik een vloeibaar wasmiddel en doe het rechtstreeks op de vlek. Was het vervolgens uit met de hand of doe het in de wasmachine.

 

HOE LEER WASSEN?

Wassen: Het laten reinigen van een leren kledingstuk bij de stomerij is natuurlijk de veiligste keuze maar hier zit wel een prijskaartje aan.

Als je een leren item zelf wil schoonmaken, kun je hiervoor het beste verdund afwasmiddel of babyshampoo gebruiken. Voeg twee theelepels afwasmiddel of babyshampoo toe aan honderd milliliter water. Gebruik een schone, zachte spons of doek. Maak de spons of doek nat en poets de gehele buitenkant. Besteed extra aandacht aan de vlekken. Let op: schrob niet te hard, want dan kun je het leer beschadigen. Verwijder de zeepresten met een schone, vochtige doek. Dep vervolgens de leren jas droog met een droge doek en laat hem verder drogen.Vertrouw je het niet zo? Je kunt ook een speciale leerspray kopen om je jas schoon te maken. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

We raden je aan leren kleding niet in de wasmachine te doen. Ga je het item toch wassen in de wasmachine doe dit dan met een milde wasmiddel en in een waszak om beschadiging tegen te gaan. Zet een koud / hand was programma aan met een laag toerental.

Als er oppervlakkige geurtjes in je kleding zitten, zoals rook, dan kun je het eenvoudig zelf verwijderen door te stomen in de badkamer. Hang voordat je gaat douchen je kleding aan een kledinghanger in de badkamer. Zodra je gaat douchen zal het warme water voor stoom zorgen. De stoom zorgt ervoor dat luchtjes in je kleding weggaan. Hang de kleding vervolgens een uurtje buiten en de geurtjes zijn verdwenen!

Drogen: Laat het item aan de hanger drogen of liggend op een wasrek op een handdoek.

Strijken: Voordat je je leren item gaat strijken probeer de keukels eerst met stoom uit je kleding te krijgen. Hang je kledingstuk in de badkamer tijdens het douchen. Laat het kledingstuk zo lang mogelijk in de stoom hangen. Na de stoombehandeling leg je het kledingstuk op een plat oppervlak en strijk je het glad met je handen. Of gebruik een stoom aperaat om de kreukens te verwijderen.

Toch strijken? Giet het waterreservoir van je strijkijzer leeg voordat je begint. Zo kun je geen water morsen en kan het leer niet door water beschadigd raken. Verklein de kans op beschadigingen door je strijkijzer op de laagste stand in te stellen voordat je het leer ermee strijkt. Zoek iets om het leer mee te bedekken. Pak dik bruin papier of een schone doek van 100% katoen als een handdoek en leg hem bovenop het leer. Strijk het leer snel en lichtjes. Houd het strijkijzer niet lange tijd op het leer en beweeg het niet langzaam over het leer.

Vlekken: Zodra er een vlek op leer komt, behandel het dan binnen 15 minuten met een warme doek of tissue. Dep de doek of tissue over de net ontstane vlek, dit helpt al om een diepe vlek te voorkomen. Als deppen niet voldoende helpt mag je zacht over de vlek wrijven. Voor kleine vlekken: gebruik een babydoekje om een kleine vlekken en smetjes te verwijderen. Een babydoekje bevat altijd milde ingrediënten die het leer niet aantasten. Gebruik nooit alcohol of aceton om vlekken op leer mee te verwijderen! Deze middeltjes tasten het leer aan en laten een plek achter. Er ontstaat een kleurverschil die je nauwelijks kunt herstellen.

 

HOE SUEDE WASSEN?

Wassen: Het beste is om Suede kleding naar een stomerij te brengen. Ruw het materiaal na het stomen eventueel op met een fijne suèdeborstel. 

Drogen: Item nat geworden? Laat het item aan de hanger drogen of liggend op een wasrek op een handdoek.

Strijken: Voordat je je suede item gaat strijken probeer de keukels eerst met stoom uit je kleding te krijgen. Hang je kledingstuk in de badkamer tijdens het douchen. Laat het kledingstuk zo lang mogelijk in de stoom hangen. Na de stoombehandeling leg je het kledingstuk op een plat oppervlak en strijk je het glad met je handen. Of gebruik een stoom apparaat om de kreukens te verwijderen.

Strijk de suede snel en lichtjes met een theedoek of bakpapier. Houd het strijkijzer niet lange tijd op de suede en beweeg het niet langzaam over het leer, zelfs niet op plekken met hardnekkige kreukels. Daardoor kan het leer verbranden en permanent beschadigd raken.

Houd het strijkijzer niet zo tegen de suede aan. Bekijk allereerst het waslabel aan de binnenkant van je item

Vlekken: Om zo lang mogelijk plezier van je suède items te hebben, moet je ze in ieder geval goed verzorgen. Een suèdeborstel is één van de belangrijkste middelen die je daarbij nodig hebt. Met de borstel kun je regelmatig stof en vuil van jouw suède laarzen vegen. Normale slijtageplekken of watervlekken op suède kun je zonder problemen verwijderen en verhinderen door het regelmatig te reinigen.

Zijn de vlekken op het suède inmiddels opgedroogd? Dan kun je ze probleemloos verwijderen met een speciale gum voor leer. Deze kun je haast in elke schoenenwinkel kopen. Voordat je vlekken gaat verwijderen kijk eerst in het waslabel aan de binnenkant van je item

 

HOE WOL WASSEN?

Wassen: Je kunt zonder problemen en risico's je wol wassen in de wasmachine. Het is wel belangrijk dat je echt alleen wol bij wol wast. Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket.Stop vooral de wasmachine niet te vol om wrijving tussen de kledingstukken te voorkomen. Gebruik altijd het wolwasprogramma. Dit programma is speciaal ingesteld om heel langzaam de temperatuur te verhogen, waardoor de kans op krimpen van de wolvezels verdwijnt. Centrifugeer op lage toeren, bij voorkeur niet hoger dan 600 toeren. Voor het wassen van wol is het gebruik van een speciaal wolwasmiddel essentieel. Dit heeft alles te maken met de vetoplossende werking van de reguliere wasmiddelen. Wol bevat het natuurlijke vet lanoline en dit vet is heel belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van de wol. Een speciaal wolwasmiddel zal deze vetten beschermen en behouden. 

Wol wassen met de hand

Heb je geen speciaal wolwasprogramma op je wasmachine? Gebruik dan niet een willekeurig ander programma, maar was de kleding met de hand. Het is wel heel belangrijk om goed op de temperatuur van het water te letten. Je wast met de hand vaak al warmer dan je denkt. Gebruik dan ook desnoods even een thermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur van het water niet hoger is dan 30 graden. Doe wat wasmiddel bij het water en leg je wollen was, binnenstebuiten gekeerd, er voor een minuut of 10 in. Hierna moet je goed het wasmiddel uit de stof spoelen. Het is heel belangrijk om wollen wasgoed nooit uit te wringen bij een handwas. Dep het water vooral uit de kleding.

Drogen: Wol mag absoluut niet in de droger! Doe je dit wel, dan beschadig je de stof en zal je kleding krimpen. Centrifugeer je wol op lage toeren of dep deze droog. Daarna moet je je wol ook zeer zeker niet aan de waslijn hangen. Het ophangen van wollen kleding zal door het gewicht van de natte stof al snel voor vervorming zorgen. Het best droog je wollen kleding plat neergelegd, bijvoorbeeld op een handdoek. Zo behoudt de kleding zijn vorm. Wellicht denk je dat wolwas lekker in het zonnetje kan drogen, maar ook dat is geen goed idee. Vanwege het natuurlijke karakter van wol, kan de kleur door de zon verschieten. Bovendien droogt wol zo snel dat het helemaal niet nodig is om deze door de zon te laten drogen.

Strijken: Het wordt vaak afgeraden om wol te strijken omdat wol niet tegen grote hitte kan. Maar als het echt nodig is en je extra voorzichtig bent kan het wel. Als je wol gaat strijken met een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat je de wol te heet maakt. Kies een lage temperatuur stand en maak cirkelende bewegingen over de kreukels van het product. Werkt het niet, zet dan de temperatuur stand ietsje hoger en doe dan weer hetzelfde. Door een doek tussen de strijkbout en het product te leggen voorkom je ook dat je eventuele kalk of andere vlekken achterlaat.

Vlekken: Wol is warmte gevoelig dus spoel de vlek uit met koud of lauw water. Mocht de vlek daarmee niet verdwenen zijn dan kun je voorzichtig deppen met wolwasmiddel. Gebruik in geen geval bleek of zure middelen. Check het label van het kledingstuk en zie of je het in het wolwasprogramma van de wasmachine kan.

 

HOE MODAL VISCOSE WASSEN?

Wassen: modal is makkelijk te wassen en onderhouden. 100% modal stof kun je wassen en behandelen zoals katoen. Je kunt het wassen in vrijwel iedere watertemperatuur. 

Je dient wel altijd rekening te houden met het soort kledingstuk dat je wilt wassen. Bekijk daarom altijd eerst het label van het kledingstuk, zodat je zeker weet dat je de stof goed wast.

Drogen: textiel van of met modal mag weliswaar in de wasdroger, maar we raden u aan om de fijne stoffen in de lucht te laten drogen.

Strijken: modal is een kreukarme stof en kan makkelijk op een lage stand worden gestreken. Sterke hitte is hier niet nodig.

Vlekken: Gebruik een vloeibaar wasmiddel en doe het rechtstreeks op de vlek. Was het vervolgens uit met de hand of doe het in de wasmachine.

 

HOE LYOCELL WASSEN?

Wassen: Lyocell kleding is over het algemeen niet gevoelig voor krimpen en kun je in principe gewoon in de wasmachine wassen. Toch heeft met de hand wassen soms de voorkeur. Lees altijd eerst de wasvoorschriften op het wasetiket, voordat je kleding van deze stof gaat wassen. Als lyocell geweven is (dan heeft de stof weinig stretch) en donker van kleur is, is het materiaal gevoelig voor intensieve en krachtige wasprogramma's en wasmiddelen. Was lyocell altijd op een fijnwasprogramma (bijvoorbeeld wolwas), zet de temperatuur op maximaal 30 graden en gebruik een lage centrifugestand. Gebruik bovendien een wasmiddel voor de fijne was. Wil je lyocell kleding met de hand wassen? Maak dan een sopje van koud water en een beetje fijnwasmiddel. Stop de kleding in het sopje en was deze schoon. Wring de kleding vervolgens niet uit, want dan kan de stof beschadigen. Je kunt het water beter voorzichtig uit de lyocell kleding persen. 

Gebruik voor lyocell bij voorkeur een wasnetje om het kledingstuk te beschermen in de wasmachine. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en doe het in de waszak of wasnetje. Kies als programma voor fijne was, en zet de temperatuur en centrifugeersnelheid zo laag mogelijk. Voeg vervolgens een fijn wasmiddel toe aan de hand van de hoeveelheid was in de wasmachine. Een klein beetje als alleen het lyocell kledingstuk gewassen wordt.

Strijken: Lyocell kreukt niet snel, waardoor deze bijna niet gestreken hoeft te worden. Als je toch wilt strijken, kun je het best een kledingstomer gebruiken. Als je die niet hebt, kun je ook een stoomstrijkijzer boven je lyocell kleding houden. Zet het stoomstrijkijzer dus niet op de kleding zelf. Je kunt natuurlijk ook een gewoon strijkijzer gebruiken, de temperatuur op gemiddeld zetten en je kledingstuk simpelweg strijken om de kreukels weg te halen. 

Drogen: Lyocell is aardig resistent tegen kreukels. Het zal niet snel kreukelen mits de kleding na het wasprogramma direct de wasdroger in gaat, of netjes aan een hanger wordt opgehangen om te drogen in de lucht. Als de kleding te lang op een hoop blijft liggen of niet glad kan worden neergelegd loop je alsnog kans op kreukels, dus houdt het in de gaten en laat het op tijd drogen. Na handwas de kleding niet wringen maar persen. E.v.t. oprollen in handdoek en vervolgens hangend luchtdrogen. Drogen in wasdroger op lage stand

Drogen in de droger is geen bezwaar en kan op een gemiddelde warmte gedaan worden. Heeft de droger maar 2 warmte standen, kies dan voor de lagere stand.

Vlekken: Lyocell kan behandeld worden met specifieke vlekkenverwijderaar die rechtstreeks op de vlek aangebracht wordt. Laat niet lang in de week liggen. Spoel handmatig uit en was vervolgens volgens de voorgeschreven wasvoorschriften. 

Om kledingstukken van Lyocell witter te maken, kunt u bleekmiddel gebruiken, maar controleer eerst het label: sommige stoffen laten verdund chloorbleekmiddel toe, terwijl andere alleen bleekmiddel op basis van zuurstof toestaan.  

Als uw kledingstuk is gemaakt van Bamboe Lyocell dan vermijd u de toevoeging van wasverzachter en agressieve wasmiddelen. Gebruik alleen koud water en een zacht wasmiddel, en laat het kledingstuk aan de lucht drogen

 

HOE ACRYL WASSEN?


Wassen: Acryl kan zowel in de wasmachine als met de hand gewassen worden. Acryl krimpt niet, maar kan erg slecht tegen hitte. Was het kledingstuk van acryl daarom op een wolwasprogramma van maximaal dertig graden. Een delicaat kledingstuk van acryl kan je beter met de hand wassen in lauw water. 

Drogen: Acryl mag niet in de droger en niet in de felle zon drogen (vanwege de hitte). Als het kledingstuk nog vochtig is moet het in model worden gebracht, droog het kledingstuk liggend of hang het op aan een waslijn of op een wasrek in niet directe zon.

Strijken: Strijk acryl binnenstebuiten op lage temperatuur. Een handstomer kan ook helpen bij het verwijderen van de ergste kreukels. Let wel op dat je niet te lang op hetzelfde punt blijft strijken, want anders heb je kans dat je kledingstuk gaat smelten. Is het een delicaat kledingstuk dat je gaat strijken? Leg dan een schone handdoek of theedoek tussen het item en je strijkbout om smelten te voorkomen. 

Vlekken: Acryl kan behandeld worden met vloeibaar wasmiddel wat rechtstreeks op de vlek aangebracht wordt. Spoel handmatig uit en was vervolgens volgens de voorgeschreven manier.

 

HOE LINNEN WASSEN?

Wassen: Controleer ten eerste altijd het wasetiket van je linnen kleding. De meeste linnen kledingstukken kun je het beste op een maximumtemperatuur van 30 graden wassen. Is je kleding erg vuil? Probeer linnen dan op een temperatuur van 40 graden te wassen, maar doe dit alléén als het wasetiket dit toestaat. Linnen op 60 graden wassen is dus een minder goed idee. Was je linnen kleding daarnaast altijd op het zachtste wasprogramma. Zo voorkom je dat het linnen beschadigt. Stop je wasmachine ook niet helemaal vol, maar vul deze voor ongeveer de helft. Linnen kleding blijft namelijk het mooist als deze vrij kan bewegen in de wasmachine. Je voorkomt op deze manier dat de kleding zijn vorm verliest. Voor linnen kleding geldt, net als voor de meeste andere kledingstukken, dat je deze samen met kleding in gelijke kleuren dient te wassen. Zo blijven de kleuren mooi en vervagen ze niet.

Was de eerste wasbeurten niet hoger dan 30 graden, daarna maximaal op 40 graden. 

Tip: voeg een klein scheutje natuurazijn (1dl) toe aan de was voor optimaal kleurbehoud.


Linnen met de hand wassen: Linnen mag je niet te heet wassen, dus maak een sopje met lauw water. Voeg vervolgens een kleine hoeveelheid wasmiddel toe (ongeveer 1 theelepel) en 1 deciliter natuurazijn. Ja, linnen kun je wassen met azijn. Stop je linnen kleding in het sopje en laat het vervolgens een aantal minuten weken. Als je linnen met de hand wast, dan kun je dat het beste doen met zachte en vegende handbewegingen. Probeer niet te veel te trekken, draaien en schrobben aan het kledingstuk. Zo behoud de linnen kleding zijn vorm en kwaliteit en ontstaan er zo min mogelijk kreukels. Spoel de linnen kleding ten slotte goed uit, zodat alle zeepresten verdwijnen.

Drogen: Droog linnen bij voorkeur binnenstebuiten liggend op een droogrek. Trek het kledingstuk voorzichtig in model voordat je deze aan de lijn hangt. In sommige gevallen kan linnen in de droger. Linnen kleding kun je het beste aan de waslijn laten drogen. Trek het kledingstuk na het wassen voorzichtig in model en hang het op. Linnen droogt van nature heel snel, dus het is niet nodig om linnen in de droger te stoppen. Pas ook op met een wasdroger, want linnen kan in de droger krimpen en er kunnen zo permanente kreukels ontstaan. Je kunt je linnen kleding ook in de buitenlucht ophangen en zelfs in de felle zon laten drogen. Maar doe dit alleen als de stof verkleurd is. Dan kan deze in de felle zon weer mooi worden. Wanneer je linnen kleding nog mooi van kleur is, kan de zon de stof juist laten verkleuren.

Strijken: Linnen heeft een lage elasticiteit en kreukt daarom snel, strijk linnen binnenstebuiten in vochtige staat. Linnen is hittebestendig en kan gestreken worden op de hoogste stand met stoom. Linnen kun je het beste strijken als de stof nog niet helemaal opgedroogd is. Denk hieraan als je bijvoorbeeld je linnen overhemd gaat strijken. Als linnen nog een beetje nat is, strijk je namelijk het makkelijkst de kreukels uit de stof. Zorg er dus voor dat het linnen nog wat vochtig is als je de linnen kledingstukken gaat strijken. Als je een stoomstrijkijzer hebt, kun je de stof natuurlijk ook vochtig maken en de kreukels eruit strijken. Daarnaast zijn er twee verschillende manieren waarop je linnen kunt strijken. Ze zorgen beide voor een ander resultaat. Dit zijn de beide manieren om linnen te strijken:

Tip: De buitenkant van de linnen stof strijken. Op deze manier accentueer je de glanzende kant van de linnen stof.

Tip: De binnenkant van de linnen stof strijken. Op deze manier wordt de linnen stof neutraler en matter. 

Vlekken: Over het algemeen neemt linnen niet snel vlekken op en volstaat een wasbeurt om vlekken te verwijderen uit linnen. Heb je hardnekkige vlekken op linnen die niet weggaan na een wasbeurt? Probeer de vlek dan te verwijderen met borax. Los hiervoor 100 gram borax op in kokend water en verdun dit middel vervolgens met koud water (tot zes liter). Stop je linnen kleding in het sopje en laat het een nacht weken om de vlek te verwijderen. Let op dat je nooit bleekmiddel gebruikt, want dan verandert de kleur van de stof.

Linnen kan behandeld worden door te weken in lauwwarm water met een schepje borax. Spoel handmatig uit en was vervolgens volgens de voorgeschreven manier. Gebruik zo min mogelijk chemische producten op linnen, dit kan de vezels beschadigen. Linnen wassen met een wasmiddel dat witmakers bevat? Dat kun je beter niet doen! Veel wasproducten bevatten optisch blauwmiddel (witmakers) en dat is niet geschikt voor gekleurde linnen kleding. Een dergelijk wasmiddel kan ervoor zorgen dat de linnen stof zijn kleur verliest of vlekken krijgt. Ongekleurde linnen stoffen kun je wel wassen met witmakers, maar kies bij voorkeur voor wasmiddel zonder witmakers. Daarnaast kun je anti-kleurdoorloopdoekjes gebruiken om kleurdoorloop tijdens het wassen te voorkomen.

 

HOE TENCEL WASSEN?

wassen: TENCEL is net als zijde, en hier moet wat voorzichtig mee om worden gegaan. Tencel is een bijzonder zachte, natuurlijke en duurzame vezel met een luxe glans. Deze originele glans zal door gebruik minder worden. Na het wassen kan je item even wat stugger aanvoelen. Schrik hier niet van, dit is geheel normaal. Tijdens het drogen en bij aanraking met de huid wordt de stof weer zacht en soepel! Het gebruik van wasverzachter is niet nodig. Was binnenste buiten op maximaal 40 graden

- Kies een kort wasprogramma (±1 uur) dit wast even goed schoon en is beter voor de stof en het milieu

- Gebruik een waszak om de stof mooi te houden en te beschermen tegen wrijving tijdens het wassen

- Laad de machine niet te vol

b Indien gewenst: gebruik mild vloeibaar wol & fijn wasmiddel

- Gebruik weinig wasmiddel voor optimaal kleurbehoud. Vermijd elk wasmiddel met chloor, enzymen, bleek of zuurstofbleekmiddel, dit kan de stof aantasten

- Was gescheiden van andere materialen en kleuren

Drogen: Wij raden aan je items natuurlijk te drogen, dit is beter voor de stof en voor het milieu. Hoe minder je Tencel in de droger doet, hoe beter voor de stof en de levensduur hiervan. 

Is de stof stijf geworden na het drogen aan de lucht? stop het dan kort op lage stand in de droger met een zachte handdoek, zo wordt je Tencel beddengoed weer super zach

Strijken: Strijken kan op middelhoge temperatuur

Niet strijken en toch kreukels voorkomen? centrifugeer op een laag toerental, stop de machine niet te vol en hang je beddengoed direct na het wassen goed uit

Een gouden tip van ons: dek het bed met het (nog licht gekreukte) Tencel beddengoed op, en ga er eens met een handstomer overheen. Dit verwijdert gemakkelijk alle zichtbare kreukels en scheelt je een hoop strijk-strijd! 

Vlekken:
gebruik nooit bleekmiddel voor je tencel items. Lyocell is namelijk een heel delicate stof. Bleekmiddel is heel agressief en kan je beddengoed beschadigen. Kies dus altijd voor een bleekvrij wasmiddel en vlekverwijderaar, bij voorkeur een duurzame wasmiddel en vlekverwijderaar op basis van natuurlijke ingrediënten.

 

HOE CUPRO WASSEN?

Wassen: Was cupro zo min mogelijk voor het behoud van de kwaliteit. Hang het kledingstuk bij voorkeur uit om te laten luchten of laat het reinigen bij een stomerij. Was indien gewenst op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Daarnaast mag het niet gebleekt worden of breng het kledingstuk naar de stomerij.

Drogen Cupro mag niet in de droger, Centrifugeer je cupro op lage toeren of dep deze droog. Je kunt je cupro items op een hanger drogen. Droog cupro niet in direct zonlicht. 

Strijken: strijk cupro binnestebuiten. Cupro kreukt minder dan viscose, maar kan vaak toch nog een korte strijkbeurt gebruiken. Doe dit dan op een lage temperatuur, aan de binnenkant van de stof en zonder stoom. Als je extra voorzichtig wil zijn, kun je een doek (bijvoorbeeld een theedoek) tussen de strijkbout en je cupro stof leggen.  Cupro kan je beter niet stomen.

Vlekken: Breng bij vlekken het kledingstuk bij voorkeur naar een stomerij. Je kan met een milde vlekkeverwijder/ wasmidel de vlek behandelen. Laat het niet te lang intekken en speol het item uit om het daarna in de wasmachine volgens etiket te wassen.

 

HOE DENIM WASSEN?

Wassen: De perfecte jeans moeten zo blijven als ze zijn. Draag minimaal 10 keer voordat je gaat wassen 10 keer is natuurlijk slechts een richtlijn, want het ligt er maar net aan wat je allemaal hebt uitgespookt in je jeans - gezond verstand is hier het advies. Maar houd ook in het achterhoofd dat het zelfs beter is om de wasbeurt nóg langer uit te stellen.

Verfris tussen draagbeurten door Regelmatig je denim item laten luchten in de buitenlucht is ook een ideale manier om een wasbeurt nog even uit te stellen. Maar dat is niet de enige manier; denk ook aan het verfrissen met een stoomapparaat, een refresh spray of de aloude truc door je jeans een nachtje (in een plastic tas) in de vriezer te leggen. De extreme kou doodt namelijk de bacteriën die onaangename luchtjes verspreiden.

Raw denim vraagt om een andere behandeling Het gaat misschien even tegen je gevoel in maar raw denim mag de eerste paar maanden echt niet worden gewassen! Raw denim is de originele zware, stugge en ongewassen denim kwaliteit die die authentieke, coole denim uitstraling heeft. Het ontbreken van enige vorm van stretch zorgt ervoor dat het in eerste instantie heel strak zit. En dat hoort zo! Want dit type denim moet tijdens de eerste maanden langzaam jouw lichaamscontouren gaan aannemen en zal dus met de tijd losser zitten. Dit resulteert in dé perfecte, ingedragen pasvorm. Een pasvorm waar je zuinig op wilt zijn.

Op een gegevenmoment kan het nodig zijn om je spijkerbroek te wassen. Een denim kan je het beste met de hand wassen. Wil je hem toch in de wasmachine wassen doe dit dan op maximaal 30 graden met fijnwasmiddel. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Doe alleen dezelfde jeanstinten bij elkaar in de was. 

Wil je de denim met de hand wassen?

Je hebt niet meer nodig dan een teil en wat wasmiddel. Er wordt vaak gezegd dat je je nieuwe spijkerbroek moet wassen voordat je hem draagt. Fout! Je moet een nieuwe spijkerbroek nooit wassen voordat je hem draagt. Maar als het dan zover is, kun je je jeans op deze manier met de hand wassen. Klik hier voor een instructie video

Drogen: Jeans in de droger – Ja of nee? Adviseer de klant altijd om een jeans niet in de droger te stoppen, maar adviseer om de jeans aan de lucht te laten drogen. Veel jeans zijn niet langer gemaakt van zuiver katoen, maar van andere materialen zoals polyester of acryl. Als ze synthetische vezels bevatten, kun je ze beter niet in de droger stoppen, omdat ze zelfs kunnen smelten als de temperatuur te hoog is! Dit is in het begin misschien nog niet goed te zien, maar het materiaal wordt broos en – je raadt het al – kan scheuren op bijzonder belaste plaatsen. En dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren.  

Strijken: Jeansstof kan gestreken worden, maar liever niet te heet. Als je 'm recht hangt na het wassen is strijken soms niet eens nodig, maar hardnekkige kreukels kunnen zeker aangepakt worden met een strijkijzer. Denim zo nu en dan stomen in plaats van wassen en strijken houdt hem ook fris.

Vlekken: Wil je je jeans nog niet wassen maar zit er een vlek op? Probeer dan eerst plaatselijk te reinigen! Gebruik een mild vlekkenmiddel die geschikt is voor denim (lees: zonder bleekmiddel) en dep rechtstreeks op de vlek met een zachte (tanden)borstel. Wrijf niet op de vlek maar verwijder de vlek met deppende bewegingen. Vervolgens uitspoelen met lauw water. Dep droog met een schone doek en laat verder aan de lucht drogen