WASSEN VAN MATERIALEN

Zorg voor jouw kledingstukken betekent zorg voor het milieu. Het is de beste manier om de levensduur van jouw kleding te verlengen. De duurzaamste kledingstukken zijn de items die je zorgvuldig onderhoudt door ze op de juiste manier te wassen en te drogen. Deze pagina is gemaakt om jou te helpen de levensduur van jouw kleding te verlengen en de milieu-impact van zorgprocessen te verminderen. Door deze pagina te volgen kun je de slijtage van jouw kleding verminderen, netals de hoeveelheid water en energie die je verbruikt bij het wassen, drogen en verzorgen van jouw kleding.

HOE POLYESTER WASSEN?

Wassen: Was polyester kleding de eerste keren niet hoger dan 30 graden op een normaal wasprogramma. Was het daarna op maximaal 40 graden. Omdat het een sterk en vormvast materiaal is, vereist het eigenlijk geen extra zorg of speciaal wasmiddel.

Drogen: Daarnaast is polyester een stof die erg snel droogt, dus je kan het buiten aan de waslijn hangen. Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Haal polyester kledingstukken direct uit de wasmachine, dan voorkom je dat het gaat kreuken.

Strijken: Als polyester te heet wordt, gaat het glimmen en kan het zelfs smelten. Strijk polyester daarom altijd op lage temperatuur.

Vlekken: De stof polyester stoot gemakkelijk vuil af. Vlekken verwijder je eenvoudig in de wasmachine met wasmiddel.

HOE KATOEN WASSEN?

Wassen: Was katoen de eerste keer niet warmer dan 30 graden, daarna maximaal op 40 graden.  Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket.

Drogen: Bij voorkeur droog je katoenen kleding binnenstebuiten, liggend op een rek dat niet in direct zonlicht staat. Wil je het in de droger doen? Doe het kledingstuk dan binnenstebuiten en zet de droger op een lage temperatuur. 

Strijken: Katoen kreukt door de lage elasticiteit snel, dus strijken is geen overbodige luxe. Doe dit op maximaal 200 graden. Is jouw kledingstuk een mix van katoen en andere materialen? Zet je strijkijzer dan op maximaal 110 graden. 

Vlekken: Gebruik speciale vlekkenverwijderaars en doe dit rechtstreeks op de vlek. Spoel het kledingstuk daarna direct uit en was het volgens de voorgeschreven wasvoorschriften.

 

HOE VISCOSE WASSEN?

Wassen: Was viscose kleding op een fijnwasprogramma, bij voorkeur op 30 graden. Handwas met een neutraal wasmiddel is ook mogelijk.

Drogen: Laat viscose kleding plat drogen of hang het op een hanger in de schaduw. Rol handgewassen viscose voorzichtig in een handdoek om overtollig water te absorberen.

Strijken: Strijk viscose aan de binnenkant op een lage temperatuur als de stof nog vochtig is. Je maakt viscose het makkelijkst kreukvrij met een stoomapparaat.

Extra tip: je kunt altijd een theedoek tussen het strijkijzer en de kleding leggen om de stof extra te beschermen.

Vlekken: Behandel vlekken direct met een vlekkenverwijderaar, laat het even intrekken en spoel het kledingstuk daarna uit. Volg de wasvoorschriften voor verdere reiniging.

 

HOE POLYAMIDE/NYLON WASSEN?

Wassen: Was polyamide en nylon kleding op maximaal 40 graden op een synthetisch- of fijnwasprogramma, bij voorkeur binnenstebuiten. Gebruik geen wasverzachter.

Drogen: Rol polyamide kleding in een handdoek om vocht te absorberen en hang het uit. Wil je toch de droger gebruiken? Kies dan een programma met lage temperatuur.

Strijken: Strijk polyamide binnenstebuiten op een lage tot middelhoge temperatuur. Plaats een natte theedoek tussen het strijkijzer en de stof ter bescherming.

Vlekken: Breng vloeibaar wasmiddel op de vlek aan en was het daarna vervolgens met de hand of in de machine.

 

HOE LEER WASSEN?

Wassen: Reinig leer bij voorkeur bij de stomerij. Wil je het liever zelf doen? Verdun wasmiddel of babyshampoo in water en gebruik een zachte spons of doek om je leren kleding voorzichtig te reinigen.

Drogen: Hang leer op een hanger of leg het plat te drogen op een handdoek.

Strijken: Probeer kreukels te verwijderen met stoom in de badkamer, of gebruik een stoomapparaat. Strijk leer in ieder geval niet met het strijkijzer.

Vlekken: Behandel vlekken onmiddellijk met een warme doek of een babydoekje. Vermijd schoonmaakmiddel met alcohol of aceton. Dit beschadigt het leer en de kleur.

 

HOE SUEDE WASSEN?

Wassen: Suède en water gaan niet goed samen, voor het reinigen van suède kleding is een stomerij de beste optie. Borstel je suède kledingstuk na het stomen eventueel met een fijne suèdeborstel.

Drogen: Laat nat geworden items aan een hanger drogen of leg ze plat op een handdoek op een wasrek.

Strijken: Probeer kreukels te verwijderen met stoom in de badkamer of gebruik een stoomapparaat. Als je toch moet strijken, doe dan een theedoek of bakpapier tussen het strijkijzer en je kledingstuk.

Vlekken: Verwijder stof en vlekken met een suèdeborstel. Heb je watervlekken? Laat het suède dan eerst drogen en gebruik daarna een speciale gum.

 

HOE WOL WASSEN?

Wassen: Was wollen kleding op een speciaal wolwasprogramma met wolwasmiddel of doe het met de hand. Centrifugeer op lage toeren en vermijd temperaturen boven de 30 graden.

Drogen: Droog wol nooit in de droger, maar leg het plat op een handdoek om de vorm te behouden.

Strijken: Strijk wol voorzichtig met een doek tussen de stof en het strijkijzer om schade te voorkomen. Gebruik een lage temperatuur en maak cirkelende bewegingen over kreukels.

Vlekken: Spoel wolvlekken met koud of lauw water en dep indien nodig met wolwasmiddel. 

 

HOE MODAL VISCOSE WASSEN?

Wassen: Was kleding van modal viscose op 40 graden. Controleer altijd het label van het kledingstuk voor specifieke instructies.

Je dient wel altijd rekening te houden met het soort kledingstuk dat je wilt wassen. Bekijk daarom altijd eerst het label van het kledingstuk, zodat je zeker weet dat je de stof goed wast.

Drogen: Modal kan in de wasdroger. Is het kledingstuk heel dun of delicaat? Laat het dan aan de lucht drogen.

Strijken: Om modal kreukvrij te krijgen is een lage strijkstand vaak voldoende.

Vlekken: Doe vloeibaar wasmiddel op de vlek en was het item vervolgens met de hand of in de wasmachine.

 

HOE LYOCELL WASSEN?

Wassen: Was lyocell kleding op een fijnwasprogramma op maximaal 30 graden. Gebruik een mild wasmiddel en doe het in een wasnetje. 

Drogen: Droog lyocell op lage tot gemiddelde warmte in de droger, of hang het uit en laat het aan de lucht drogen.

Strijken: Strijk kleding van lyocell wanneer het nog vochtig is op gemiddelde warmte, of gebruik een stomer. 

Vlekken: Behandel vlekken op lyocell direct met een specifieke vlekkenverwijderaar, spoel het item vervolgens uit of doe het in de wasmachine.

 

HOE ACRYL WASSEN?


Wassen: Was acryl op een wolwas- of fijnwasprogramma van maximaal 30 graden. Dunne, fijne kledingstukken was je het beste met de hand in lauw water. 

Drogen: Hang acryl kledingstukken uit om te drogen. Vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen en doe acryl nooit in de droger.

Strijken: Strijk acryl op een lage temperatuur, bij voorkeur binnenstebuiten. Gebruik een strijkdoek om glans te voorkomen. 

Vlekken: Breng wasmiddel direct op de vlek aan, spoel het handmatig uit en doe je kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

 

HOE LINNEN WASSEN?

Wassen: Was bij voorkeur op 30 graden, maar maximaal op 40 op een zacht wasprogramma.

Drogen: Droog linnen bij voorkeur liggend op een droogrek en trek het voor je het ophangt voorzichtig in model.

Strijken: Voor het beste kreukvrije resultaat strijk je linnen wanneer het nog vochtig is. Zet je strijkijzer op een hoge temperatuur en gebruik stoom. Een stomer werkt ook heel goed om de kreukels eruit te krijgen.

Vlekken: Behandel hardnekkige vlekken met borax of laat het een nacht weken in een sopje. Doe het daarna in de wasmachine.

 

HOE TENCEL WASSEN?

Wassen: Was op maximaal 30 graden en kies een mild programma.

Drogen: Laat Tencel kleding liggend drogen op een droogrek om de vorm en kwaliteit te behouden.

Strijken: Strijk op een lage tot middelhoge temperatuur, zonder stoom. Gebruik eventueel een theedoek voor extra bescherming.

Vlekken: Gebruik borax bij hardnekkige vlekken of laat het kledingstuk een nacht weken in een sopje. Spoel het daarna grondig uit voordat je het in de wasmachine doet.

 

HOE CUPRO WASSEN?

Wassen: Was cupro kleding op maximaal 30 graden op een mild wasprogramma.

Drogen: Hang cupro kledingstukken bij voorkeur uit of laat het liggend drogen. Zo behoudt het zijn vorm.

Strijken: Strijk je cupro kleding binnenstebuiten op een lage temperatuur, zonder stoom. Gebruik eventueel een theedoek tussen het strijkijzer en je kledingstuk.

Vlekken: Behandel vlekken direct met een mild vlekkenmiddel of een mengsel van water en azijn. Dep voorzichtig op de vlek, maar wrijf niet. Laat het vlekkenmiddel inwerken en was het daarna in de wasmachine.

 

HOE DENIM WASSEN?

Wassen: In principe hoef je denim kleding en spijkerbroeken heel weinig te wassen. Wordt het toch tijd voor een wasmachine beurt, doe dit dan op maximaal 30 graden met fijn wasmiddel. Vergeet je denim kledingstuk niet binnenstebuiten te doen.

Wil je de denim met de hand wassen?

Je hebt niet meer nodig dan een teil en wat wasmiddel. Er wordt vaak gezegd dat je je nieuwe spijkerbroek moet wassen voordat je hem draagt. Fout! Je moet een nieuwe spijkerbroek nooit wassen voordat je hem draagt. Maar als het dan zover is, kun je je jeans op deze manier met de hand wassen. Klik hier voor een instructie video

Drogen: Denim kleding en jeans kun je het beste aan de lucht laten drogen. Denim en hoge temperaturen van de droger gaan namelijk niet goed samen. In de zon leggen kan wel. 

Strijken: Jeansstof kan gestreken worden, maar het is beter om dit niet te doen. Gelukkig is het vaak ook niet nodig. Zitten er toch kreukels in je denim kledingstuk? Gebruik dan een stomer. Stomen helpt overigens ook om denim fris te houden.

Vlekken: Gebruik een mild vlekkenmiddel zonder bleekmiddel. Dep het rechtstreeks op de vlek met een zachte (tanden)borstel of doekje, maar wrijf niet. Spoel het denim item vervolgens uit met lauw water en dep het droog met een schone doek. Aan de lucht laten drogen kan ook.