Katoen

KATOEN

Een luchtige textiel die heerlijk draagt

Alles wat je moet weten over katoen

Katoen is een onmisbare textielvezel die al generaties lang deel uitmaakt van onze dagelijkse routines en garderobes. Deze veelzijdige vezel staat bekend om zijn zachtheid, en ademend vermogen, waardoor het een favoriet materiaal is voor kleding, beddengoed en meer. Ontdek hier alles wat je moet weten over katoen, hoe je het onderhoudt en wast.

Wat is katoen? 

Katoen is een natuurlijke vezel die als bolletjes aan de katoenplant groeit. Om van de witte, pluizige bolletjes textiel te maken, worden de vezels eerst tot draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven voor kleding, beddengoed, handdoeken en andere textielen.

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt geproduceerd en gesponnen zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals pesticiden of kunstmest. Ook wordt er bij de teelt vaker van gewas gewisseld, waardoor de landbouwgrond minder snel uitput. Dit maakt biologisch katoen, ook wel eco-katoen genoemd, duurzamer dan traditioneel katoen. 

Eigenschappen van katoen: natuurlijk, luchtdoorlatend en sterk

De stof katoen heeft veel voordelige eigenschappen. Het voelt natuurlijk aan, is luchtdoorlatend en vocht absorberend. Deze eigenschappen maken katoen een fijn materiaal voor zomerkleding. Daarnaast is katoen stevig, slijt het niet snel en is het makkelijk schoon te maken. Het enige nadeel van katoen is dat het snel kreukt, wat betekent dat je katoenen kleding vaak wel moet strijken. 

Katoen wassen: onderhoud en tips

Een katoenen kledingstuk kun je het best op een lage temperatuur (maximaal 40 graden) wassen met items van vergelijkbare kleuren. Vooral de eerste paar keer dat je katoen wast is dit belangrijk om te doen, aangezien nieuw katoen kleur af kan geven en kan krimpen. Gebruik een fijnwasprogramma en centrifugeer op maximaal 1.000 toeren. Katoenen textielen, zoals handdoeken, beddengoed en theedoeken kun je (na een paar wasbeurten) gerust op 60 graden wassen. Zo houd je deze items niet alleen schoon, maar ook vrij van bacteriën.

 

WASSEN

Voor de eerste wasbeurt, niet warmer dan 30 graden; daarna maximaal op 40 graden. Voeg voor kleurbehoud een scheutje natuurazijn toe (1 dl). Raadpleeg altijd eerst het wasvoorschrift op het label.

DROGEN

Bij voorkeur binnenstebuiten, liggend drogen op een rek dat niet in direct zonlicht staat. In de droger? Doe het kledingstuk binnenstebuiten op lage temperatuur.

STRIJKEN

Katoen kreukt snel door lage elasticiteit. Strijk 100% katoenen kleding daarom binnenstebuiten op maximaal 200 graden en katoenmixen op maximaal 110 graden.

VLEKKEN

 Behandel met specifieke vlekkenverwijderaars rechtstreeks op de vlek. Spoel direct uit en was volgens de voorgeschreven wasvoorschriften.