SUEDE

Stijlvol en tijdloos

Alles wat je moet weten over suède

Het tijdloze en stijlvolle suède vind je terug in de garderobe van veel modeliefhebbers. Suède items zijn ideaal om te mixen met andere materialen en je look zo een extra touch te geven. Dankzij de flexibele, unieke textuur maakt het elke basic outfit interessant. Benieuwd naar dit materiaal en hoe je het optimaal onderhoudt? Je leest het in deze blog. 

Wat is suède?

Suède is een soort leer afkomstig van de binnenzijde van dierenhuiden. Doordat de ruwe kant van het leer afgeschuurd wordt, ontstaat er een materiaal met een geborstelde structuur die lijkt op fluweel. Suède wordt gebruikt voor de productie van kleding, maar ook voor laarzen, schoenen en accessoires zoals handtassen en portemonnees. 

Eigenschappen van suède: zacht, luxe en comfortabel

Suède is een hele zachte en warme stof en daardoor erg fijn om te dragen. Daarnaast is het flexibel, heeft het een luxe uitstraling en gaat het bij goede verzorging jarenlang mee. Omdat suède open poriën heeft wordt vocht makkelijke afgevoerd en is het verrassend ademend. Dit maakt het ideaal voor sportschoenen en handschoenen.

Suède kleding reinigen en onderhouden 

Ondanks de vele voordelen vereist suède kleding wel wat extra zorg om het in topconditie te houden. Wil je suède kleding reinigen? Gebruik dan een speciale suède borstel om vuil en stof te verwijderen. Borstel in één richting; hiermee voorkom je dat je het vuil verder in de stof wrijft. Zit er een vlek in je suède jas, broek of op je suède schoenen? Dan kun je ook een gum gebruiken en de vlek als het ware uitwissen. Daarnaast is het belangrijk je suède items droog te houden en te behandelen met een speciale water- en vuilafstotende suède spray. Strijken kun je beter niet doen, aangezien de hitte het leer flink beschadigt.

 

WASSEN

Suède en water gaan niet goed samen,voor het reinigen van suède kleding is een stomerij de beste optie. Borstel het materiaal eventueel na het stomen met een fijne suèdeborstel.

DROGEN

Laat nat geworden items aan een hanger drogen of leg ze plat op een handdoek op een wasrek.

STRIJKEN

Probeer kreukels te verwijderen met stoom in de badkamer of gebruik een stoomapparaat. Als je toch moet strijken, doe dan een theedoek of bakpapier tussen het strijkijzer en je kledingstuk.

VLEKKEN

Verwijder stof en vlekken met een suèdeborstel. Heb je watervlekken? Laat het suède dan eerst drogen en gebruik daarna een speciale gum.