LEER

De charme van leer en kunstleer

De charme van leer en kunstleer in kleding

Je houdt er van of je vindt het niks: leren kleding. Leer heeft een rijke geschiedenis en wordt in kleding op veel verschillende manieren toegepast. De karakteristieke eigenschappen van dit materiaal maken het uniek, zorgen dat het nooit uit de mode raakt en geven het een tijdloze elegantie. Lees meer over (kunst)leer en de voordelen van het materiaal in deze blog. 

Leer: het tijdloze natuurlijke materiaal

Leer wordt al eeuwen gebruikt voor kleding, schoenen, accessoires en als textiel voor meubels. Dit materiaal wordt gemaakt van dierenhuiden, die na reiniging, gelooid en gedroogd worden. Voordat leer verwerkt wordt tot een kledingstuk, wordt het vaak ook nog geverfd en bewerkt, zodat het weer soepel gemaakt. Zo ontstaat er een materiaal dat geschikt is voor de productie van kleding en dagelijks gebruik.

Kunstleer: het milieuvriendelijke alternatief

Kunstleer is een imitatie van leer. Het wordt gemaakt van kunstmatige materialen, aangebracht op textiel. Goede kwaliteit kunstleer kan soms moeilijk te onderscheiden zijn van echt leer. Toch zijn de eigenschappen net even anders. Zo neemt kunstleer minder vocht op en beschadigt het minder snel. Daarnaast is het natuurlijk diervriendelijker, aangezien er geen dieren gedood worden voor de productie. Aan de andere kant heeft leer een authentieke uitstraling en heeft het een natuurlijke geur. De meeste mensen vinden dat echt leer mooier wordt naarmate het vaker gebruikt wordt, terwijl nep leer minder mooi wordt naarmate de jaren vorderen. 

Leer of kunstleer: wat kies jij?

Leer en kunstleer zijn beide mooie materialen. Welke jouw voorkeur heeft, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zo heeft echt leer een authentieke uitstraling, natuurlijke geur en wordt het soepeler naarmate het vaker gebruikt wordt. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel afkomstig van een dier. Kunstleer is daarentegen diervriendelijk, maar heeft soms een plastic achtige geur. Wat je ook kiest, beide materialen hebben unieke eigenschappen en zijn heel geschikt voor kleding. 

Het onderhoud van leer: tips voor wassen en reinigen

Leren kleding vereist speciale zorg. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je leren jas, broek, schoenen of accessoires? Vermijd dan blootstelling aan direct zonlicht, warmtebronnen (zoals verwarmingen of haardrogers) en vocht. Zowel warmte als water kunnen leer flink beschadigen. Heb je toch een vlek op je leren kleding? Dan kun je deze het beste voorzichtig met een vochtige doek en milde zeep verwijderen. Hang leren kleding op een goed geventileerde plaats om te drogen. En strijken? Dat kun je beter niet doen, maar dat is eigenlijk ook niet nodig. 

Kunstleren kleding wassen? Dat doe je zo

In tegenstelling tot echt leer kun je nepleer wel wassen. Maar let op, ook voor dit materiaal geldt dat je het voorzichtig moet doen. Heb je een vlek in je kunstleren item? Of ruikt het niet meer zo fris? Poets de vlek er dan uit met een vochtige doek, was het met de hand of doe het in de wasmachine op maximaal 30 graden. Doe het niet in de droger, maar hang het in huis uit of buiten in de schaduw. Direct zonlicht kan het materiaal beschadigen. Kunstleren kleding kun je binnenstebuiten strijken op een lage temperatuur. Twijfel je of het materiaal de warmte aan kan? Leg dan een theedoek of handdoek op je kledingstuk, en strijk het daarover glad. 

 

 

WASSEN

Reinig leer bij voorkeur bij de stomerij. Wil je het liever zelf doen? Verdun wasmiddel of babyshampoo in water en gebruik een zachte spons of doek om je leren kleding voorzichtig te reinigen.

DROGEN

Hang leer op een hanger of leg het plat te drogen op een handdoek.

STRIJKEN

Probeer kreukels te verwijderen met stoom in de badkamer, of gebruik een stoomapparaat.

VLEKKEN

Behandel vlekken onmiddellijk met een warme doek of babydoekje. Vermijd schoonmaakmiddel met alcohol of aceton. Dit beschadigt het leer en de kleur.