Denim

DENIM

Bijzonder sterke stof die niet weg te denken is uit onze garderobe.

Echte jeans lieverhebbers wassen hun favoriete denim zelden.

Van oudsher werd denim gebruikt voor werkkleding, vanwege de slijtvastheid van de stof. In die tijd was spijkerstof nog heel stug en niet comfortabel voor dagelijks gebruik. Tegenwoordig wordt spijkerstof gemaakt van katoen en komen en steeds meer materialen en samenstellingen bij. Er worden ook speciale technieken gebruikt waardoor denim steeds zachter wordt en gebruikt kan worden als stof voor alledaagse kledingstukken. Wil je extra comfort dan kun je zelfs kiezen voor een elastische denimstof.

 

Wat is denim?

Jeansstof bevat vaak een groot gedeelte katoenen vezels. Vaak is een gedeelte polyester of elastische garens toegevoegd om enige mate van stretch te creëren wat doorgaans zorgt voor meer draagcomfort. Stoffen met elastische garens behouden langer hun vorm en bewegen beter mee met degene die ze draagt. Een jeans zonder elastische garens kan best stug zijn als je deze net hebt gekocht, maar tijdens het wassen en dragen wordt de stof steeds soepeler. Het is afhankelijk van wat je met de denim gaat doen welke mate van stretch je nodig hebt.

Met veelvuldig gebruik zal de stof slijtageplekken gaan vertonen, de stof wordt bijvoorbeeld dunner en lichter van kleur op bepaalde plekken zoals ellebogen en knieën. Waar dit bij andere stoffen als negatief wordt ervaren, geeft dit spijkerstof juist een stoer uiterlijk en maakt het je kledingstuk extra persoonlijk. Een goede jeansstof kan levenslang meegaan als je deze goed verzorgt. 

 

WASSEN

Je hebt niet meer nodig dan een teil en wat wasmiddel. Er wordt vaak gezegd dat je je nieuwe spijkerbroek moet wassen voordat je hem draagt. Fout! Je moet een nieuwe spijkerbroek nooit wassen voordat je hem draagt. Maar als het dan zover is, kun je je jeans op deze manier met de hand wassen. Klik hier voor een instructievideo

DROGEN

Jeans in de droger – Ja of nee? Adviseer de klant altijd om een jeans niet in de droger te stoppen, maar adviseer om de jeans aan de lucht te laten drogen. Veel jeans zijn niet langer gemaakt van zuiver katoen, maar van andere materialen zoals polyester of acryl. Als ze synthetische vezels bevatten, kun je ze beter niet in de droger stoppen, omdat ze zelfs kunnen smelten als de temperatuur te hoog is! Dit is in het begin misschien nog niet goed te zien, maar het materiaal wordt broos en – je raadt het al – kan scheuren op bijzonder belaste plaatsen. En dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren. 

STRIJKEN

Jeansstof kan gestreken worden, maar liever niet te heet. Als je 'm recht hangt na het wassen is strijken soms niet eens nodig, maar hardnekkige kreukels kunnen zeker aangepakt worden met een strijkijzer. Denim zo nu en dan stomen in plaats van wassen en strijken houdt hem ook fris.

VLEKKEN

Wil je je jeans nog niet wassen maar zit er een vlek op? Probeer dan eerst plaatselijk te reinigen! Gebruik een mild vlekkenmiddel die geschikt is voor denim (lees: zonder bleekmiddel) en dep rechtstreeks op de vlek met een zachte (tanden)borstel. Wrijf niet op de vlek maar verwijder de vlek met deppende bewegingen. Vervolgens uitspoelen met lauw water. Dep droog met een schone doek en laat verder aan de lucht drogen