ZOMERSE VLEKKEN VERWIJDEREN

Tijdens de lente en zomer zijn we lekker veel buiten. Barbecueën in de tuin, zonnen op het strand of gezellig op het terras. En dat doen we natuurlijk het liefst in onze vrolijke zomer outfits. Maar wat doe je als er een vlek op zit? Geen zorgen, er zijn genoeg manieren om zonnebrandcrème en andere zomerse vlekken uit je kleding te verwijderen. In deze blog lees je onze beste tips.

Zonnebrandcrème vlekken verwijderen: 3 tips

Ongeacht hoe fel de zon schijnt, het insmeren van je huid met zonnecrème is super belangrijk. Maar wanneer de crème nog niet helemaal ingetrokken is, je zweet of het water in gaat, bestaat de kans dat het afgeeft op je kleding. Met de volgende drie trucs zijn jouw outfits in no-time weer vrij van zonnebrandvlekken.


Tip 1: vlekkenverwijderaar 

Een open deur, maar heel effectief! Doe een beetje vlekkenverwijderaar op de vlek en laat het een tijdje intrekken. Doe je kledingstuk daarna in de wasmachine en was het volgens de wasvoorschriften op het label. 


Tip 2: groene zeep

Dit eeuwenoude wondermiddel is de oplossing voor heel veel vlekken, waaronder die veroorzaakt door zonnebrandcrème. Maak een sopje van lauw water en groene zeep, laat je kledingstuk er in weken en spoel het daarna uit. Is de vlek daarna nog niet weg? Doe het dan in de wasmachine.


Tip 3: glansspoelmiddel

Je leest het goed: dat wat je normaal in de vaatwasser doet, helpt je ook om zonnebrandcrème vlekken uit je kleding te verwijderen. Doe voor het wassen een beetje glansspoelmiddel op de vlek, stop je kledingstuk in de wasmachine en ontdek het zelf!


Lees ook: alle materialen en wasvoorschriften op een rij


Modder- en grasvlekken 

Kom je na een dag in het park thuis, ontdek je ineens een modder- of grasvlek op je kleding. Geen paniek, want deze vlekken zijn erg goed te behandelen. Je verwijdert vlekken door gras eenvoudig door er (voorzichtig) groene zeep, Glassex of afwasmiddel op te wrijven. Pure alcohol erop deppen kan ook. Bij modder is het belangrijk dat het eerst opdroogt, zodat je de meeste restjes er makkelijk af kunt halen. Hiermee voorkom je dat het in het filter van je wasmachine komt en deze verstopt. Behandel de moddervlek daarna met afwasmiddel, Biotex of groene zeep en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.


Vlekken van ijsjes verwijderen 

Niets zo heerlijk als een verkoelend ijsje in de zomer. Chocolade, bramen, bosvruchten, of vanille… Het liefst halen we er elke dag een! Maar hoe krijg je die vlek van een smeltend ijsje uit je favoriete shirt of broek? Simpel: giet een beetje melk over de vlek en laat het kort intrekken. Spoel je kledingstuk daarna af met koud water, terwijl je licht over de vlek wrijft. Doe het daarna in de wasmachine en het is weer vlekvrij! 


Zweetvlekken

In de zomer zweet je waarschijnlijk meer dan gedurende de rest van het jaar. Hierdoor kunnen er gele vlekken in je kleding ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal huis-, tuin- en keukenmiddelen die je kunt gebruiken om ze te behandelen. Zweetvlekken verwijder je eenvoudig met:

  • ossengalzeep;
  • afwasmiddel;
  • groene zeep;
  • baking soda;
  • of glansspoelmiddel.

Voor al deze middelen geldt dat je het direct op de vlek aan kunt brengen, maar er ook een sopje mee kunt maken. Is het kledingstuk wit? Dan kun je ook citroensap of witte natuurazijn gebruiken. Doe dit niet op gekleurde of donkere kleding, want hierdoor kunnen bleekvlekken ontstaan.


Vlekken na het barbecueën? Gebruik deze tips

Heb je na een avond barbecueën vetvlekken, houtskoolvlekken of vlekken van eten in je kleding? Bekijk dan de volgende tips en red je favoriete outfit!

Vetvlekken

Zeep heeft een ontvettende werking, dus het zal je niet verbazen dat dit ook bij het verwijderen van vetvlekken door de barbecue de beste oplossing is. Doe een beetje groene zeep, afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel op een vochtige doek en dep het voorzichtig op de vlek. Laat het een tijdje intrekken en doe het kledingstuk daarna in de wasmachine.


Houtskoolvlekken

Om houtskoolvlekken goed te verwijderen is het belangrijk dat je de resten eerst van je kledingstuk afblaast of klopt. Wanneer je direct over de vlek wrijft, maak je het alleen maar erger. Laat je kledingstuk na het verwijderen van de resten een tijdje weken in een sopje van water en vloeibaar wasmiddel. Spoel het uit en doe het, als de vlekken nog niet helemaal weg zijn, in de wasmachine.


Sausvlekken

Barbecuesaus, ketchup of mayonaise in je kleding? Maak de vlek zo snel mogelijk na het morsen nat, doe er vloeibaar wasmiddel op en laat het weken. Spoel je kledingstuk daarna uit met koud water en behandel het daarna eventueel nog met azijn.