EEN KNOOP AANZETTEN

Mist jouw kledingstuk een knoopje? Of wil je een item upgraden met leuke knopen? Dat kun je makkelijk zelf doen! Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt waarin je leert hoe je zelf een knoop bevestigt zonder naaimachine. Lees de stappen hieronder of bekijk de video en je kunt direct aan de slag.

STAP 1: Verzamel de materialen

Om een knoop aan te zetten heb je naast een knoop ook garen, een naald en een schaar nodig. De kleur van de garen bepaal je natuurlijk zelf. Wil je dat de garen niet opvallen? Kies dan garen in dezelfde kleur als de knoop of de stof waarop je de knoop bevestigt.

 

STAP 2: Bevestig de knoop

Steek de naald door de achterkant van de stof naar de buitenkant, op de plek waar je de knoop wil bevestigen. Haal de naald door de knoop en steek de naald terug door een ander knoopsgat. Herhaal dit proces vier keer. 

Heeft de knoop vier gaten? Gebruik dan slechts twee van de vier gaten, bijvoorbeeld het gaatje rechtsboven en linksonder. Pas nadat je de naald vier keer heen en weer hebt gehaald, herhaal je het proces met de andere twee gaten.

STAP 3: Draai het draad om de knoop

Nadat je dit proces hebt voltooid, steek dan de naald terug door de knoop (maar niet door de stof!) en draai het vier keer om de knoop.

STAP 4: Maak een knoopje met het draad

Maak vervolgens een lusje en knoop de draad vast. Doe dit nog een keer, zodat je zeker weet dat de draad niet zomaar los gaat.

 

STAP 5: Werk het draad weg

Houd de knoop een beetje schuin en steek de naald onder de knoop door de stof. Knip het draad vervolgens op minimaal 5 centimeter van het kledingstuk af. Maak een knoopje van de twee loshangende draadjes en trek dit goed aan. Maak tot slot nog één knoopje van dezelfde twee draadjes en knip ze netjes kort af.