LYOCELL

Het duurzame materiaal van de toekomst

Ontdek lyocell: het duurzame materiaal van de toekomst

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is lyocell een stof die meer en meer aandacht krijgt. Maar wat maakt lyocell zo bijzonder? En waarom moet je het overwegen voor je volgende aankoop? In deze blog lees je alles over de eigenschappen en voordelen van dit materiaal. 

Wat is lyocell?

Lyocell is een vorm van viscose en wordt gemaakt van de cellulose (celwanden) van houtpulp. Meestal is deze houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen. Om van de pulp textiel te maken, wordt het eerst omgezet in vloeistof. Deze vloeistof wordt bewerkt tot er lange, dunne vezels ontstaan, die gesponnen worden tot garen. Tot slot worden de garen geweven of gebreid tot stof, die de basis vormt voor kleding, accessoires, beddengoed, handdoeken en stof voor gordijnen en meubels. 

Wat maakt lyocell duurzaam?

Voor de productie van deze viscose variant is minder energie nodig dan voor traditionele viscose. Daarnaast hebben de chemicaliën een lagere giftigheid en worden ze bijna volledig  gerecycled in een gesloten proces. Dit minimaliseert de impact op het milieu. 

Eigenschappen van lyocell: comfortabel, ademend en kreukvrij

Lyocell staat bekend als zachte, comfortabele stof. Lyocell kleding draagt heerlijk, heeft een natuurlijke glans en is heel ademend. Hierdoor zul je er niet snel in zweten. Daarnaast is het minder gevoelig voor kreuken dan andere stoffen. 

Lyocell wassen en strijken

Wil je lyocell kleding wassen? Doe dat dan op een mild programma met koud water (maximaal 30 graden). Gebruik liever geen wasverzachter, want dit kan je kleding beschadigen. Om je kleding zo mooi mogelijk te houden, is het slim je items binnenstebuiten te doen en met vergelijkbare kleuren te wassen. Laat kleding van lyocell na het wassen aan de lucht drogen, of doe het in de droger op een lage temperatuur. Je maakt kleding van dit materiaal het snelst kreukvrij door het te strijken wanneer het nog vochtig is. Let hierbij op dat je het strijkijzer op de middelste stand zet.

 

WASSEN

Was lyocell op een fijnwasprogramma op maximaal 30 graden. Gebruik een mild wasmiddel en doe het in een wasnetje.

DROGEN

Droog lyocell op lage tot gemiddelde warmte in de droger, of hang het uit en laat het aan de lucht drogen.

STRIJKEN

Strijk lyocell wanneer het nog vochtig is op gemiddelde warmte, of gebruik een stomer.

VLEKKEN

Behandel vlekken op lyocell direct met een specifieke vlekkenverwijderaar, spoel het item vervolgens uit of doe het in de wasmachine.